Czy prowadzenie biznesu i zdrowe odżywianie idą w parze? Czy przedsiębiorcy odżywiają się zdrowo? Jakie błędy w odżywianiu osób prowadzących działalność gospodarczą pojawiają się najczęściej? Jak ich uniknąć i jak zdrowo się odżywiać? Rola wyglądu w biznesie jest ważna, a zdrowie to warunek dobrego wyglądu. Oto kilka wskazówek.
- Czy przedsiębiorcy odżywiają się zdrowo? W zasadzie odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bowiem to, podobnie jak w przypadku każdej innej branży, zależy od indywidualnego podejścia i człowieka. Nie można generalizować i powiedzieć, że wszyscy przedsiębiorcy odżywiają się niezdrowo, bo byłoby to przekłamaniem faktów, ale trzeba też uczciwie zauważyć, że wiele osób spośród przedsiębiorców odżywia się niewłaściwie i jest to stosunkowo duża grupa.
- Jakie błędy przedsiębiorcy popełniają najczęściej? Do najczęściej popełnianych przez ludzi prowadzących działalność gospodarczą błędów można zaliczyć nieregularne posiłki, niewłaściwą higienę odżywiania oraz jedzenie niezdrowej żywności. Przedsiębiorcy często są zabiegani – prowadzenie biznesu wymaga wiele uwagi na różnych polach, często w pracy nie mają czasu zjeść posiłku, ale zaabsorbowani sprawami firmowymi zapominają, że powinni zjeść. Nadchodzi wieczór, wracają wygłodniali po pracy i napychają żołądek – tak dochodzimy do drugiego grzechu wielu przedsiębiorców – niewłaściwej higieny odżywiania. Przez słowo higiena nie mamy na myśli tego, że nie myją rąk, chodzi o jedzenie w biegu, połykanie kęsów bez ich przeżuwania, czy niejedzenie przez długi czas, a później napyachnie żołądka. Brak czasu sprawia też, że często przedsiębiorcy żywią się tym, co znajdą na ulicy – i znów nie chodzi o grzebanie w śmietnikach, ale o kupowanie posiłków na szybko w fast foodach czy food trackach. Jedzenie to jest bardzo kaloryczne, a często ubogie w witaminy i składniki odżywcze – innymi słowy, po prostu niezdrowe.
- Jak się zdrowo odżywiać? Aby zdrowo się odżywiać najlepiej zacząć od jakości jedzenia, czyli dbać o pełnowartościowe posiłki. Można to osiągnąć poprzez planowanie i przygotowywanie dzień wcześniej zestawu do pracy. Skoro wiemy, że nie będziemy mieć czasu w ciągu dnia na porządny obiad, najlepiej zabrać zdrowe jedzenie do pracy i szybko podgrzać je w mikrofali. Czas podgrzania 1 – 5 min, zjedzenie też nie zajmie dużo czasu – będzie szybciej niż pójście do fast fooda i zjedzenie tamtejszego posiłku. Poza tym przedsiębiorcy nie lubią martnotrawstwa – mając świadomość, że w lodówce jest posiłek, będzie im żal, go wyrzucić, zatem znajdą tę małą chwilę, by jednak zjeść, to co ze sobą przynieśli.
https://superflavon.eu/naturalna-dieta
Dieta przedsiębiorcy – grzechy i dobre wzory