Dieta przedsiębiorcy – grzechy i dobre wzory

Czy prowadzenie biznesu i zdrowe odżywianie idą w parze? Czy przedsiębiorcy odżywiają się zdrowo? Jakie błędy w odżywianiu osób prowadzących działalność gospodarczą pojawiają się najczęściej? Jak ich uniknąć i jak zdrowo się odżywiać? Rola wyglądu w biznesie jest ważna, a zdrowie to warunek dobrego wyglądu. Oto kilka wskazówek.

  1. Czy przedsiębiorcy odżywiają się zdrowo? W zasadzie odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bowiem to, podobnie jak w przypadku każdej innej branży, zależy od indywidualnego podejścia i człowieka. Nie można generalizować i powiedzieć, że wszyscy przedsiębiorcy odżywiają się niezdrowo, bo byłoby to przekłamaniem faktów, ale trzeba też uczciwie zauważyć, że wiele osób spośród przedsiębiorców odżywia się niewłaściwie i jest to stosunkowo duża grupa.
  2. Jakie błędy przedsiębiorcy popełniają najczęściej? Do najczęściej popełnianych przez ludzi prowadzących działalność gospodarczą błędów można zaliczyć nieregularne posiłki, niewłaściwą higienę odżywiania oraz jedzenie niezdrowej żywności. Przedsiębiorcy często są zabiegani – prowadzenie biznesu wymaga wiele uwagi na różnych polach, często w pracy nie mają czasu zjeść posiłku, ale zaabsorbowani sprawami firmowymi zapominają, że powinni zjeść. Nadchodzi wieczór, wracają wygłodniali po pracy i napychają żołądek – tak dochodzimy do drugiego grzechu wielu przedsiębiorców – niewłaściwej higieny odżywiania. Przez słowo higiena nie mamy na myśli tego, że nie myją rąk, chodzi o jedzenie w biegu, połykanie kęsów bez ich przeżuwania, czy niejedzenie przez długi czas, a później napyachnie żołądka. Brak czasu sprawia też, że często przedsiębiorcy żywią się tym, co znajdą na ulicy – i znów nie chodzi o grzebanie w śmietnikach, ale o kupowanie posiłków na szybko w fast foodach czy food trackach. Jedzenie to jest bardzo kaloryczne, a często ubogie w witaminy i składniki odżywcze – innymi słowy, po prostu niezdrowe.
  3. Jak się zdrowo odżywiać? Aby zdrowo się odżywiać najlepiej zacząć od jakości jedzenia, czyli dbać o pełnowartościowe posiłki. Można to osiągnąć poprzez planowanie i przygotowywanie dzień wcześniej zestawu do pracy. Skoro wiemy, że nie będziemy mieć czasu w ciągu dnia na porządny obiad, najlepiej zabrać zdrowe jedzenie do pracy i szybko podgrzać je w mikrofali. Czas podgrzania 1 – 5 min, zjedzenie też nie zajmie dużo czasu – będzie szybciej niż pójście do fast fooda i zjedzenie tamtejszego posiłku. Poza tym przedsiębiorcy nie lubią martnotrawstwa – mając świadomość, że w lodówce jest posiłek, będzie im żal, go wyrzucić, zatem znajdą tę małą chwilę, by jednak zjeść, to co ze sobą przynieśli.

    https://superflavon.eu/naturalna-dieta

Dieta przedsiębiorcy – grzechy i dobre wzory
Przewiń do góry